Wat doet een endodontoloog ?

Een endodontoloog houd zich bezig met het levende deel van de tanden en kiezen. Dit is de binnenkant van de tanden en kiezen waar zich het wortelkanaalstelsel bevindt. Een endodontoloog is dus een soort tandarts met extra kennis en specialisatie. Wanneer je naar een endodontoloog gaat is dit vaak voor een iets ingrijpendere behandeling. Bij Tandarts Almere poort zit in dezelfde praktijk ook de endodontoloog in Almere. Dit is voor veel mensen handig omdat ze al bekend zijn bij de praktijk. Daarnaast geeft het ook een vertrouwd gevoel wanneer je al bekend bent met de werkwijze van een praktijk en de mensen die er werken. 

Het ondergaan van een wortelkanaalbehandeling 

Een van de veel voorkomende redenen om naar een endodontoloog te gaan is voor het uitvoeren van een vaak complexere wortelkanaalbehandeling. Ook kan het zijn dat je al een keer een wortelkanaalbehandeling hebt gehad maar dat er een tweede wortelkanaalbehandeling moet worden uitgevoerd omdat de tand of kies niet goed is genezen. Een tweede wortelkanaalbehandeling wordt dan ook door een endodontoloog uitgevoerd. Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer de binnenkant van een tand of kies is ontstoken. Het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling zorgt er dan voor dat de ontsteking zich niet verder kan verspreiden. Naast het behandelen van de tand of kies zal de endodontoloog ook kijken naar de mogelijke oorzaak van de ontsteking. 

Hoe ontstaan deze problemen 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn die kunnen leiden tot een ontsteking van de binnenkant van een tand of kies waardoor een wortelkanaalbehandeling nodig is. Denk hierbij aan een ongeluk zoals een val waarbij een tand of kies doormidden is gebroken. Daarnaast kan een ontsteking ook ontstaan door onder andere een lekkende vullingen of tandbederf. Zo’n ontsteking kan vervolgens zorgen voor gevoelige tanden en kiezen bij kou en warmte en een kloppende pijn in de tand of kies. Om deze problemen te voorkomen of juist te voorkomen dat ze verergeren is het belangrijk om regelmatig langs de tandarts te gaan voor controle.