Hoe kun je op een goede manier omgaan met hoogbegaafdheid

iemand die aan het denken is

Vraag je je af hoe je het beste kunt omgaan met hoogbegaafdheid? Neem dan vooral een kijkje op de website van giftedpeople. Deze website bevat namelijk erg veel informatie over hoe het is om hoogbegaafd te zijn en hoe je kan herkennen dat iemand mogelijk hoogbegaafd is. Maar, dan is nog de vraag, hoe ga je het beste met iemand om die hoogbegaafd is? Lees hieronder wat kort advies voor deze kwestie, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je hoogbegaafde medewerkers en leerlingen, en ze ook nog eens tegelijk een steuntje in de rug biedt. 

Omgaan met een hoogbegaafd iemand op school

Als je een hoogbegaafd iemand in de klas hebt is het belangrijk dat je deze persoon goed blijft stimuleren met werk om te doen. Een hoogbegaafd iemand die geen werk heeft gaat zich vaak snel vervelen, en dit zorgt voor onderprestatie. Mochten ze dan ook fouten maken, blijf beleefd en help ze realiseren dat fouten maken niet gelijk betekent dat ze hebben gefaald. Omdat hoogbegaafde leerlingen vaak zeer weinig fouten maken, trekken ze deze conclusie vaak snel. Blijf dus vooral vriendelijk zodat ze geen faalangst creëren.

Omgaan met een hoogbegaafd iemand op het werk

Hetzelfde geldt voor hoogbegaafde medewerkers bij jou op het werk. Het beste kun je een hoogbegaafd iemand plaatsen op werk dat te maken heeft met innovatie. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk buiten de lijntjes denken en misschien wel met de beste ideeën voor jouw bedrijf komen. Laat ze nadenken, en geef ze vooral taakgericht werk. Zolang ze het op hun eigen manier kunnen uitvoeren, komt er vaak de beste resultaten uit iemand die hoogbegaafd is. Door ze regelmatig te roteren tussen functies en mogelijkheden binnen het bedrijf zorg je er ook nog eens voor dat ze zich niet snel vervelen. Maak dus vooral optimaal gebruik van zo’n slim iemand bij jou in het bedrijf!