Hoe zorg je voor een goede mondhygiëne?

Het handhaven van een goede mondhygiëne is cruciaal voor je algehele gezondheid. Het helpt niet alleen je tanden en tandvlees gezond te houden, het kan ook risico op gaatjes, tandvleesproblemen en andere gebitsproblemen verminderen. Hier volgen enkele tips over hoe je je mond schoon en gezond kunt houden.

1. Poets je tanden twee keer per dag gedurende twee minuten

Voor een goede mondhygiëne poetst je je tanden tweemaal per dag gedurende twee minuten met een tandenborstel en tandpasta. Poets zowel de binnen- als de buitenkant van je tanden en gebruik een ronddraaiende beweging. Spuug de tandpasta na het poetsen uit.

2. Flos elke dag

Flossen is een belangrijk onderdeel van de mondhygiëne. Het helpt tandplak en bacteriën te verwijderen van tussen de tanden en langs de tandvleesrand. Flos ten minste eenmaal per dag met tandzijde of een waterflosser.

3. Gebruik een mondspoelmiddel om bacteriën te doden en adem te verfrissen

Mondwater kan helpen bacteriën te doden en je adem te verfrissen. Kies een mondwater dat fluoride bevat om je tanden te helpen beschermen tegen gaatjes. Spoel met mondwater na het tandenpoetsen en flossen.

4. Ga om de zes maanden naar de tandarts en mondhygiënist voor een reiniging en controle

Een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is een belangrijk onderdeel van de mondhygiëne. Zij zullen je gebit reinigen en controleren op eventuele problemen. Als je gaatjes, tandvleesproblemen of andere gebitsproblemen hebt, zullen ze die behandelen. Zorg ervoor dat je afspraken op tijd plant, zodat je zeker weet dat je op tijd een afspraak kunt krijgen.

5. Eet gezond en vermijd suikerhoudende snacks

Een van de beste manieren om een goede mondhygiëne te handhaven is gezond te eten en suikerhoudende snacks te vermijden. Suikerhoudende voeding kan gaatjes en andere gebitsproblemen veroorzaken. Eet veel fruit en groenten en vermijd voedsel met veel suiker. Drink ook veel water om je mond schoon en gezond te houden.

6. Stop met roken of het gebruik van tabaksproducten

Roken en het gebruik van tabaksproducten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder mondkanker. Het is belangrijk om te stoppen met roken of het gebruik van tabaksproducten om je gezondheid te beschermen. Er zijn veel middelen beschikbaar om je te helpen bij het stoppen waaronder counseling, steungroepen en medicijnen. Praat met je arts over de beste manier om te stoppen met roken of het gebruik van tabaksproducten.

Bron: Mondhygiënepraktijk Amersfoort