Voel jij je moe en lusteloos?

voeding tegen serotonine tekort

De zomer is weer voorbij en veel mensen ervaren momenteel een kleine dip in hun gemoed. De zomer is de periode van veel zonlicht, veel buiten zijn en leuke dingen doen met vrienden en familie. De omslag naar de winter kan mensen een somber gevoel geven. Het kan heel goed zijn dat deze verandering niet alleen externe factoren heeft, maar dat er ook in jouw lichaam veranderingen optreden. Hierdoor kun jij je moe, lusteloos of zelf depressief gaan voelen. We weten dat in de winter heel veel mensen last hebben van een serotonine tekort. Wat dit precies is en hoe je hier iets aan kunt doen, leggen wij je hier graag uit.

Hoe weet je of je een serotonine tekort hebt?

Als je je een dag moe of zwaarmoedig voelt, betekent dat nog niet gelijk dat je een serotonine tekort hebt. Mensen zijn emotionele wezens en het is heel normaal om je af en toe wat minder te voelen. Het wordt echter problematisch wanneer je je langdurig lamlendig voelt. Het kan zijn dat je veel slaapt, maar nog altijd moe bent, dat je sombere gedachten hebt of dat je bijvoorbeeld geen zin meer hebt in seks. Een serotonine tekort vaststellen gebeurt vaak op basis van al deze symptomen. Herken jij je in deze serotonine tekort symptomen? Dan is het goed om te weten wat je kunt doen om deze klachten tegen te gaan. Een tekort hoeft namelijk niet heel moeilijk aan te vullen zijn.

Wat kun je doen om je tekort aan te vullen?

Serotonine is een stofje dat in de hersenen wordt aangemaakt en dat zorgt dat jij je gelukkig voelt. Er zijn tal van oorzaken te noemen waardoor de productie van dit stofje soms hapert. Het kan zijn dat je stress hebt, dat je iets ernstigs meegemaakt hebt, maar ook kan het zijn dat je iets onder de leden hebt. Het is daarom nooit verkeerd om even langs de huisarts te gaan als je je langdurig somber voelt. Je kunt zelf echter ook veel doen om je tekorten weer aan te vullen. Ten eerste is het goed om voldoende zonlicht te genieten. Ga er daarom wat vaker op uit, ook als het weer even wat minder is. Heb je meer nodig, dan kun je ook aan lichttherapie beginnen. Dit kan in het ziekenhuis, maar je kunt ook een speciale lichttherapie-lamp via het internet kopen.

Kom in beweging en eet gezond

Een van de beste dingen om je serotonineproductie weer op gang te krijgen, is door te gaan sporten. Als je lichaam in beweging komt, wordt het geprikkeld om weer aan het werk te gaan. Bovendien leidt beweging je af van je sombere gedachten. Ga daarom eens naar de sportschool, of duik in het zwembad. Vervolgens is het belangrijk dat je gezond eet. Drink niet (te veel) alcohol en zorg dat je de juiste vitaminen binnenkrijgt. Kook eens uitgebreid voor jezelf en maak het comfortabel voor jezelf. Je zult zien dat je je na verloop van tijd stukken beter zult voelen.