Wat is meditatie en waar kan ik het beoefenen?

Als je je de vraag ‘wat is meditatie’, stelt, dan kun je voor een antwoord terecht op de website van buddho.org. Op de site vind je in ieder geval een volledige blog met als titel: “wat is meditatie?”. Hier kun je in detail lezen wat mediatie is, wat de geschiedenis is van deze discipline, welke vormen en variaties er zijn en wat je precies doet als je zou gaan mediteren. Naast deze praktische informatie, kun je ook meer lezen over de filosofie of levensbeschouwing achter de meditatie. Meditatie is in feite een soort uitingsvorm van een specifieke kijk op het leven. Als je enigszins bekend bent met het Boeddhisme, dan heb je vast wel eens gehoord van een term als ‘Nirvana’. In het Christendom en andere monotheïstische religies wordt er vaak gesproken over het paradijs of het hiernamaals. Dat is een soort aparte werkelijkheid waar je naar toe gaat na je dood. Daar leef je dan in een soort staat van constante heerlijkheid verder. Nirvana is de boeddhistische variant van het paradijs, maar het is geen plek of locatie. Het is een soort spirituele verlichting waarbij je je los hebt weten te maken van de eeuwige cirkel van het leven. Dit leven kenmerkt zich door verlangens die je gevangen houden in een cyclus van pijn en lijden. Een staat van verlangen is pijn, maar het bevredigen van het verlangen leidt alleen tot verveling en uiteindelijk tot nieuwe verlangens. Meditatie helpt je om hier los van te komen en om het Nirvana te bereiken. Dus als je je de vraag ‘wat is meditatie?’ stelt, dan kun je een antwoord verwachten in termen van technieken die je uitvoert zoals ademhalingstechnieken, maar je kunt ook een antwoord krijgen in termen van de doelen die je met meditatie poogt te bereiken. Als je kijkt naar moderne invullingen van meditatie zoals mindfulness, dan zie je dat zulke vormen van meditatie niet langer gelinkt zijn aan zulke grootse doelen. Als je het antwoord op de vraag ‘wat is meditatie?‘ dus zoekt bij een mindfulness centrum, dan zal het antwoord anders zijn in vergelijking met de antwoorden die buddho.org geeft. Voor de meditatie die zijn oorsprong heeft in de leer van Boeddha, kun je daarom het beste een beroep doen op buddho.org. Niet alleen vind je hier de meer traditionele antwoorden op de vraag ‘wat is meditatie?’, maar je kunt je hier ook meteen aanmelden voor een meditatie cursus. 

Wat is meditatie bij buddho.org?

Als je de vraag ‘wat is meditatie?’ aan buddho.org wilt stellen, dan wil je uiteraard weten wat voor antwoorden je kunt verwachten. Je wilt weten wat meditatie is bij buddho.org. Hierboven hebben we al beschreven wat antwoorden op de vraag ‘wat is meditatie?’ kunnen zijn. buddho.org vertrekt vanuit de originele leer van de Boeddha. Dat betekent dat je een meditatie mag verwachten die gelinkt is aan de boeddhistische kijk op het leven. 

Surf naar buddho.org voor meer informatie

Voor de wat meer gedetailleerde antwoorden op al je vragen, kun je terecht op buddho.org. Hier vind bijvoorbeeld meer over: 

  • Meditatie voor beginners en gevorderden
  • Meditatie technieken
  • Kosten meditatie cursussen