Bang voor tandarts? 5 Tips om je angst te overwinnen

vitaal-gezond-logo

vitaal-gezond-logoZit jij met trillende benen in de stoel van de tandarts? Maak je je dagen van tevoren al druk over je halfjaarlijkse controle? Dan ben je niet de enige. Ruim 80% van de Nederlanders is wel eens bang voor de tandarts. Er zijn zelfs 500.000-800.000 mensen die extreem bang zijn. Sommige mensen laten door hun angst helemaal niet meer hun gebit controleren. Ongezond en onnodig! Zorg dat jij niet één van hen bent, en leer je angst te overwinnen met deze 5 tips.

  1. Accepteer dat je bang bent

Angst wordt gevoed door ontkenning. Juist als we niet willen dat we bang zijn, schieten de zenuwen de pan uit. Vertel iemand die je vertrouwt dat je bang bent. Je hoeft je nergens voor te schamen, iedereen heeft zijn of haar eigen angsten. De beste manier om angsten los te laten is door ze te erkennen en door er over te praten.

Bovendien zijn de meeste angsten aangeleerd, wat betekent dat je ze ook weer af kunt leren.

  1. Weet wat je kunt verwachten

Vraag aan de tandarts of de assistente wat er precies gaat gebeuren. Vraag hoe lang de procedure duurt en wat de tandarts precies gaat doen. Met behulp van een spiegeltje kun je meekijken als je dat wilt. Doordat je weet wat er komen gaat, hoef je niet bang te zijn voor onverwachte verrassingen.

  1. Kies een tandarts uit die begrip heeft voor angstige patiënten

Het laatste wat je wilt is een tandarts die geen empathie toont voor je. Zorg dus dat je een tandarts neemt die goed kan omgaan met angstige patiënten. Je moet je op je gemak voelen, dus als je geen goed gevoel hebt bij de man of vrouw achter het masker, zoek dan iemand anders.

  1. Ga op tijd naar de tandarts

Hoe langer je wacht om naar de tandarts te gaan, hoe groter de kans is dat er iets mis is met je gebit en je dus een (zwaardere) behandeling nodig hebt. Laat je gebit regelmatig controleren, dan kun je problemen op tijd voorkomen.

  1. Doe ontspanningsoefeningen

Van tevoren, maar ook tijdens de tandartsbehandeling, kun je ademhalingsoefeningen doen om rustig te worden. Richt bijvoorbeeld je concentratie op het bewegen van je buik op het ritme van je ademhaling.