Precies 1,1 miljoen mensen stappen over naar andere zorgverzekeraar

zorgverzekering

Het was hectisch voor de zorgverzekeraars tijdens de laatste maand van vorig jaar. In die maand stapten precies 1,1 miljoen mensen over naar een andere verzekeraar. Daarmee is het aantal overstappers identiek aan dat van 2019. Een zorgverzekering kiezen kan elk jaar tot eind december.

Precies 6,5 procent van de Nederlandse bevolking

De decembermaand was de maand waarop miljoen mensen hun zorgverzekering eens goed tegen het licht hielden. Vervolgens was er tot en met de laatste dag van 2020 gelegenheid om over te stappen naar een verzekeraar met gunstigere tarieven of een betere dekking. Van die mogelijkheid maakten dus precies 1,1 miljoen mensen gebruik. Dat is 6,5 procent van de Nederlandse bevolking. Opvallend; veel mensen wachtten daadwerkelijk tot de laatste dag en soms zelfs het laatste uur voor de overstap gemaakt werd. Vooral jongeren stapten op het laatste moment over.

zorgverzekering

Hoger aantal overstappers verwacht

De afgelopen jaren ligt het aantal overstappers steeds tussen de 6 en de 7 procent. De verwachtingen was dat meer mensen de overstap zouden maken. Dit vanwege Covid-19 en de toch wel opvallend grote prijsverschillen tussen de verschillende zorgverzekeraars. Niets bleek echter minder waar. Overigens is bij het aantal overstappers niet die groep mensen meegerekend die een andere verzekering afsloten bij dezelfde verzekeraar. Wel is rekening gehouden met het aantal mensen dat in januari nog een nieuwe zorgverzekering afsloot. Dit was mogelijk, mits de verzekering maar voor de laatste dag van 2020 opgezegd was. De mensen die dat deden kregen  nog heel de maand januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.