Beste slaaphouding om lichamelijke klachten te voorkomen

Iedereen heeft er wel eens last van, wanneer je wakker wordt en je hebt verkeerd gelegen dan word je wakker met een intense pijn in je nek of schouders bijvoorbeeld. Je zou deze lichamelijke klachten kunnen voorkomen door je slaaphouding aan te passen. In deze blog zal er meer verteld worden over de beste slaaphouding om de lichamelijke klachten te kunnen voorkomen. Hierdoor zal je dus niet meer wakker worden met de intense pijn in je nek of schouders. Mocht het voorkomen dat de slaaphouding niet goed lukt, dan zou je terecht kunnen bij een slaapkliniek. Hier kunnen zij je helpen en je meer tips geven.

De beste slaaphouding voor jou

Wanneer je opzoek bent naar de beste slaaphouding dan is het wel handig om van tevoren te weten hoe je bent als je slaapt. Je zult hierbij dus moeten kijken naar je persoonlijke situatie en naar eventuele medische klachten. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die vaak last hebben van de rug. Dit kan rugpijn zijn aan de onderrug, maar ook aan de gehele rug. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld snurken of last hebben van lichamelijke klachten zoals hoofd-, nek-, en schouderpijn. Wanneer je zwanger bent dan zul je ook rekening moeten houden met je slaaphouding. Er zijn dus verschillende aspecten waar je rekening mee zou kunnen houden.

Slapen op de rug

Veel wetenschappers en fysiotherapeuten raden het aan om op de rug te slapen. Dit komt namelijk doordat je hoofd, je nek en je wervelkolom op een neutrale positie zitten. Je lichaam zal dus geen extra druk uitoefenen op deze delen. Een nadeel van het slapen op de rug is dat je hierdoor zou kunnen snurken. Ook wordt het slapen op de rug afgeraden voor mensen met slaapapneu.

Slapen op de zij

Wanneer je slaapt op de zij dan zul je minder snel snurken. Een nadeel van slapen op de zij is dat je vaak scheef gaat liggen. Dit kan voor lichamelijke klachten zorgen.

Slapen op de buik

De meeste mensen vinden het heerlijk om op de buik te slapen. Dit helpt ook goed tegen het snurken. Het nadeel hiervan is dat je rugwervel en je nekwervel in een rechte lijn vormen. Dit kan voor klachten zorgen.