Tandartsbezoek met kinderen

Als het voor veel volwassen al een zenuwslopend bezoekje kan zijn, hoe zou het dan voor een kind zijn? Veel mensen hebben een bepaalde angst bij het tandartsbezoek. Het kan soms pijn en onprettig zijn, maar over het algemeen is het zo dat als je regelmatig op controle gaat, je ook minder complicaties zal krijgen. Daarom dus erg belangrijk om om het half jaar door een tandarts en/of mondhygiënist je gebit te laten controleren. Bij kinderen geldt dit al helemaal, het gebit is nog in de groei en er veranderd nog een hoop. Neem dus op tijd ook je kinderen mee naar de tandarts. In dit artikel lees je meer over op welke leeftijd dit start, en hoe je het zo aangenaam mogelijk kan maken.

Op welke leeftijd moet mijn kind voor het eerst mee naar de tandarts?

In principe is het beste moment om met je kind naar de tandarts te gaan al zodra de eerste tandjes doorkomen. Maar dat is wel erg jong. Over het algemeen zijn de meeste kinderen een jaar of één bij het eerste tandartsbezoek. Maar maak je geen zorgen dat de tandarts al lastige behandelingen gaat uitvoeren. Ze laten de kinderen in het begin erg wennen en tellen bijvoorbeeld alleen even de tandjes en kijken naar de kleur. Ook krijgen de ouders bij zo’n eerste tandartsbezoek advies.

Hoe zorg je als ouder voor een aangename ervaring?

Zoals hierboven al gezegd is, de tandarts zal geen pijnlijke behandelingen uitvoeren. Je zou je kind ook vast mee kunnen nemen wanneer jijzelf een controle afspraak hebt. Zo zien ze hoe een tandarts met jou omgaat en dat jijzelf je ook op je gemak voelt. Maak het eerste tandartsbezoek van je kind een leuk door bijvoorbeeld foto’s van de tandarts te laten zien. Of speel eens een rollenspelletje waarin je speelt dat een van jullie de tandarts is en boots zo de ervaring een beetje na. Op deze manier went het kind aan het idee en ziet het niet als iets extra spannends.

Veel tandartsen besteden veel aandacht aan het prettig ontvangen van kinderen. Je kan ze hierover ook altijd benaderen en vragen stellen hoe ze hier mee omgaan. Kijk eens bij Tandartsenpraktijk NoordAs in Amsterdam Noord.